Najlepsze sery z Mazowsza i zdjęcia „ze smakiem” nagrodzone

Znamy laureatów i wyróżnionych w konkursach organizowanych przez samorząd Mazowsza –„Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych” oraz „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”. Wśród nagrodzonych są m.in. ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego, a także zdjęcie miodów z Grębkowa, którego autorką jest Agata Warczachowska z Mochowa. Dziś najlepszym mazowieckim producentom serów oraz fotografom amatorom nagrody wręczyła członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska.

Najlepsze sery zagrodowe

Samorząd Mazowsza nagrodził najlepsze produkty spośród 30 zakwalifikowanych do konkursu. Laureatów i wyróżnionych wskazano w trzech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające oraz sery pleśniowe. Do autorów najlepszych smakołyków trafiły nagrody rzeczowe. Jak zaznacza członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, produkty regionalne z Mazowsza słyną z wysokiej jakości i dobrego smaku. – Kuchnia regionalna jest ogromnym atutem Mazowsza. Potrawy tworzone są z pasją, z najlepszych składników, często pochodzących z własnych gospodarstw lub lokalnych dostawców. Te najlepsze nagradzamy m.in. w konkursie serów zagrodowych. Co ważne, potrawy z naszego regionu nie tylko świetnie smakują, ale mogą też inspirować. Nie od dziś bowiem wiadomo, że jemy także oczami. Przekonaliśmy się o tym w konkursie fotografii kulinarnej, gdzie autorzy zachwycili nas ciekawym ujęciem produktów tradycyjnych. Serdecznie gratuluję wszystkim nagrodzonym.

 

Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych”

Kategoria sery świeże:

I miejsce – ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim „Orzeszek”, Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica;

II miejsce – ser wędzony z kozieradką, Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha;

III miejsce – ser serwatkowy „a la Rocotta”, Anna Goliszewska z Kawęczyna, gmina Maciejowice;

Wyróżnienie: ser kozi z pieprzem, Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów.

Kategoria sery dojrzewające:

I miejsce – „Piwoszek” ser dojrzewający nacierany pieprzem ciemnym, Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck;

II miejsce – „Miodzio” ser kozi dojrzewający w miodzie, Wiesław Kalicki z Żelkowa Kolonii, gmina Siedlce;

III miejsce – ser z Grzybowa krowio-kozi długo dojrzewający typu szwajcarskiego, Ewa Smuk-Stratenwerth z Grzybowa, gmina Słubice.

Wyróżnienie: ser Krawczoski, Justyna Stefaniuk z Mostowa, gmina Huszlew.

Kategoria sery pleśniowe:

I miejsce – Biały Stoczek, Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów;

II miejsce – Puchata Koza, Agnieszka Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica;

III miejsce – Koziulki – serowe kuleczki z mleka koziego, Bogdan Dubil z miejscowości Pałki, gmina Zwoleń.

Najlepsze fotografie kulinarne

Fotografowie amatorzy rywalizowali w dwóch kategoriach. Tematem pierwszej z nich były produkty, potrawy lub napoje wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast druga pozwalała autorom na dowolną interpretację przedstawienia: produktu, potrawy lub napoju posiadającego logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Spośród 101 nadesłanych zdjęć, kapituła konkursu nagrodziła 15 zdjęć i przyznała 13 wyróżnień. Najlepsi otrzymali nagrody finansowe – za I miejsce 1 tys. zł, za II – 800 zł, za III – 600 zł, a za wyróżnieni – 200 zł.

Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”:

 

Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych

 

Produkty:

I miejsce – Olej rzepakowy z Winnik tłoczony na zimno, Iwona Soroka z Łosic;

II miejsce – Czosnek latowicki, Urszula Sobieszek z Piastowa;

III miejsce – Miody z Grębkowa, Agata Warczachowska z Mochowa.

Wyróżnienia – Produkty:

  • Miód kurpiowski, Marta Bukowska z Przasnysza;
  • Ogórki kiszone z liściem dębu, Iwona Skoneczna z Żyrardowa;
  • Sos dyniowo-ziołowy, Renata Sobieraj z Warszawy;
  • Jabłka grójeckie, Agnieszka Sochal z Warszawy;
  • Truskawka zwoleńska, Wiesława Zaniuk z Łosic;
  • Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy, Bogdan Tarkowski z Łosic.

Potrawy:

I miejsce – Pierogi niemojskie, Ewa Dudzińska z Radomia;

II miejsce – Naleśniki starokornickie, Katarzyna Kolasińska z Głowaczów;

III miejsce – Naleśniki starokornickie, Adam Obarski z Pionek;

III miejsce – Amoniaczki, Agnieszka Marczewska z Łosic.

Wyróżnienia – Potrawy:

  • Sos dyniowo-ziołowy, Magdalena Bukowska z Przasnysza;
  • Bugaj gruduski, Marianna Sobieraj z Czernic Borowych.

Napoje:

I miejsce – Kompot z jabłek z Radziwiłłowa, Dominik Orłowski z Warszawy;

II miejsce – Herbatka z czarnego bzu, Marta Dunajewska Zaniuk z Łosic;

III miejsce – Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej, Piotr Soroka z Łosic

Wyróżnienia – Napoje:

  • Kwas chlebowy z Załawy, Mateusz Kopański z Łosic;
  • Nalewka wiśniowa z Dobrzankowa; Elżbieta Semeniuk z Łosic.

 

Kategoria: Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

 

Produkty:

I miejsce – Miód z czarnuszką i czarnym bzem Pasieki Rodziny Sadowskich, Justyna Kamińska z Czerska;

II miejsce – Porzeczka z Gospodarstwa Sadowniczego Zdrowy Owoc, Tomasz Faluta z Warszawy;

III miejsce – Mleko w proszku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach, Anna Poławska z Warszawy.

Wyróżnienia – Produkty:

  • Miód słonecznikowy, Bogumiła Warczachowska z Mochowa;
  • Smalec Stelmański, Przemysław Grzelak z Mochowa.

Potrawy:

I miejsce – Ciasteczka z lawendą, Monika Lutkiewicz z Sarnak;

Wyróżnienia – Potrawy:  

  • Pączki z konfiturą różaną, Natalia Różańska z Jedlnia-Letnisko;

 

Napoje:

I miejsce – Tłoczony sok jabłkowy Sad na Zapieckach, Dominika Robaszkiewicz z Warszawy.

Marta Milewska

Fot. arch. UMWM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *